Wednesday, August 5, 2009

WaTaNiAh

upacara pemakaian barrey
tabik hormat..hehehehe
mandi kat empangan(busuk gak..hahaha)
group HQ
break time(mkn makan askar 2...kenyang)
malam keinsafan..hahaha insaf la sgt
kat jugra,,time latihan menembak
ujian senjata..aku wat terbaik 2..hahaha
ujian tapisan
perajurit muda siri 4/2009
upacara permulaan kursus aku


assalamualaikum..
ni first start..xtau nak post pe
so aku nak cerita pengalaman aku masa aku rekrut
.......
aku start 17 jun n abis 17 julai, agak sbulan la gak aku xde
so first day a little bit boring,tp bila dah start letih gilerr..for 2 week kitorg training kawat..lenguh kaki dowh.salah sorg suma kena..hehehe.yg xleh blah masa kawat mcm2 kitorg mencarut sbb lama dowh kena angkat kaki pas2 pumping tgh2 panas..abis melecur tgn aku..membe2 yg lain siap ludah lagi nak bagi sejuk tp langsung x jadi..agak 15 minit gak kat tgh panas 2..dah la pkul 12 tepat kitorg wat 2..ada tangan yg sampai kembung sbb melecur..setiap pagi kitorg ada PT(physical training) la bg yg xtau..belari kat padang seksyen 16 2..lari pandang 3 round,pumping,camel backn mcm2 lagi la,yg paling aku x ske guling2 tuh..dah la jauh kena guling..first time kena guling pening aku dibuatnya..aduhh..rasa nak muntah, nasib baik aku tahan..hahahah.

so seminggu sebelum kitorg nak masuk hutan,kitorg isi pasir dalam beg n korg tau berat dia brapa kg??4kg siot...nak patah pinggang aku bwk first time..hehehe, setiap pagi lari bawak beg 2,pumping,lompat2 pas2 sit up..fuh senak perut aku...dlm mggu 2 gak ada kawat senjata,,fuh lenguh lengan n kaki aku...dah la tgh panas,senjata 2 panas...huh.letih betul..lepas zohor ada latihan senjata plak..ktorg blaja mcmna nak handle n cuci senjata,,kitorg pkai m16 je..hehehe..jurulatih yg ajar kelas kitorg otak blue giler siot..elok2 kitorg nak tetdo bleh bantai gelak2 plak..rosak iman aku..hahaha..so sab2 n ahad kitorg g jugra,latihan menembak kat sana,,pakai peluru hidup plak,,syok 2..hehehe tp yg x best time aku nak tembak pakai automatic bullet bleh stuck plak..rosak plan aku..mlm ktiorg tgk movie..

time kat hutan plak..(LADANG ELMINA) dekat2 dgn tmpat altantuya mati kena bom..
first day day bejalan dkt 7KM dgn beg berat 5kg+senjata...waduh...nak patah pinggang aku..dah la aku seksyen 1 so group aku gerak lu..aku n baidul jadi 2kang tebas pokok2 berduri..abis berdarah2 tgn aku dibuatnya..dah la naik bukit,2run bukit..serious klau org lain mau nak balik umah..lepas about almost 4 hour bejln,kitorg sampai tmpat rehat n benti makan,,kitorg masak stail askar..hehehe.best 2..lepas 2 sambung perjalanan sampai kat tmpat pangkalan kitorg..ktorg kena bersihkan kawasan,gali kubur sendiri(tmpat belindung la),pasang tali n mcm2 lagi..around pkul 6 baru siap..pkul 6.30 ada stand to(kena bersedia n tiada pergerakan salama sejam)..aku n baidul bukan stand to,,stand tido..hahahahah..penat bai..esoknya kitorg wat kawat tempur seksyen n kwat tempur platun..klau nak tau pap 2 masuk wataniah..klau aku terngkan x guna..hehehe..kitorg kat sana 5 hari ngan x mandi,,bau dia jgn cite la..hhahah..korg pun tau mcmna..tp pengalaman yg xleh lupa ada 3..first,kitorg kena pegang taik manusia,,sumpah dowh manusia mana yg berak kat si2 x reti nak timbus balik..pagi esok tau2 jurulatih jumpa..em..kena la setelkan pakai tgn..aku tgk membe2 mcm2 sumpah seranah kuar,,,nak tergelak aku..2nd lepas wat serng hendap 2 kitorg kena berus gigi beramai2,,2 berus gigi smua gosok(dah la berus gigi aku n sudin jadi mangsa..kumuh2 buang balik pas2 pas kat org sebelah..uih nak muntah aku dah la ulang balik kali kedua..dah la dekat 5 hari x gosok gigi tp aku gosok la tiap2 hari..hehehe..sumpah klau korg menangis nak gosok..x cukup ngan 2 kitorg kena minum air yg dicampur mcm2 makanan dgn serbuk2 teh kena campur..hahahah.minum buang balik dalam cawan 2..dah la ngan ludah2 org ada kat si2..3rd mandi kat empangan 2..selama 5 hari baru ari 2 ktorg mandi.hahahah..tp air empangan kotor n berbau jgk..serupa x mandi..hahaha.....last day kitorg kat sana kitorg wat serangan khemah musuh..so after serangan 2 kitorg ada upacara penutup pemakaian barrey..bapak smart dowh..hahahah..pas2 kemas2 n balik la(balik kem je)hehehe

so mggu last kat ktorg kat kem..ktorg kena wat malam akrab(jamuan perpisahan la)
ktorg punya makan..........fuh selera 2..ktorg wat makanan gabungan eastern n western n daging kambing bbq..sumpah dowh aku rasa nak bunuh je aku punya leftenan kolonel..dah la india n vegetarian plak 2..tp mlm akrab 2 nak suh ktorg wat mcm dia mkn plak...mlm 2 aku n nadia jadi MC..ktorg pnya event sume gempak2..hehhe..bila tetamu dah balik time kitorg plak berpesta...dah la kena paksa joget tp aku cabut lari..penat dowh..hahaha

i2 la ckit sbenyak cite aku masuk rekrut wataniah...penat ada,maki hamun ada,,hahaha,but semua 2 wat ktorg timba ilmu n pengalaman yg x dpt nak cari kat mana2...bila pikir2 balik aku sendiri gelak mcm org giler..hehehe..tp i2 xtivity kitorg x abis mcm 2,kitorg ada latihan lanjutan,tahunan n tempatan,,dpt elaun 2 masuk la gak..so aku sarankan pegi la bagi nak rasa..
so i2 je kot cite aku nnt aku update yg lain...baru nak start.. heheheh

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home