Monday, August 31, 2009

KESIAN......

tgh ari td..mak aku panggil aku suh tanam bangkai ank kucing..bengong punya kucing jantan aku,dia g bunuh ank kucing 2..smpai terbelah badan n kepala..kpd yg geli sory la..kesian aku tgk ank kucing 2..dah la cute..kecik2 lg dah kena bunuh..nak je aku sekeh kucing aku..hish..
nak wat camne dia binatang marah mcmna pun x paham2..nasib baik aku x amik gambar..kang ada gak yg muntah..mmg ngeri gile..

Labels:

berbuka puasa....nyum2

semalam aku berbuka puasa kat umah uncle salleh..fuh best 2.crew2 acr pun 2run walaupun x ramai tp meriah 2..bnyk 2 dia masak..sup ayam,sambal udang,ikan patin mask sweet sour,ayam masak merah,sayur n mcm2 lg la..sampai kembung perut aku sental makanan..hahaha..yg paling best dpt jumpa aiman n mail...lama siot x jumpa dia..insyaallah klau ada masa lg kitorng 2run umah uncle salleh..heehe

Labels:

Sunday, August 30, 2009

ARSENAL KALAH???NO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bengang giler arsenal kalah ngan mu...elok2 dah seri diaby wat slack pulak..aduh..tp xpe just a game,,standart la...menang kalah perkara biasa...kali dorg dah hebat..so next tournament will be our..so watch out..hahahaha..pape pun MU still loser..hahaha



ARSENAL U ROCK.............HAHAHAHAHA

Labels:

Saturday, August 29, 2009

Baca!!

ANAK PADERI PELUK ISLAM

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!!.... Bacalah dan Renungkanlah. ...

Kisah Farhan (Kisah Perjalanannya Masuk Islam)

Nama saya Farhan Bin Abdullah. Nama asal saya sewaktu beragama Kristian ialah Johanis. Saya
dilahirkan di bumi Sabah dalam keluarga
Kristian. Bapa saya seorang KETUA PADERI yang menjaga 15 buah gereja di satu kawasan di Sabah .

Saya dilatih oleh bapa saya untuk menjadi seorang paderi. Sejak mula PBS bawah Datuk Joseph Pairin
Kitinggan usaha kami mendapat sokongan
penuh negeri! Kumpulan saya masuk ke kampong dalam berbagai program. Selalunya program khidmat
masyarakat. Pihak gereja selalunya membekalkan wang tunai sekitar RM50,000!!!

Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang kampong. Kami ziarah rumah ke rumah.. Tanya masalah
mereka dan bantu mereka. Berbagai
masalah diluahkan. Ada kami bantu dengan duit secara spontan. Ada kami hantar keperluan harian,
pakaian dan buku sekolah dan sebagainya.

Dengan cara ini kami mendekati mereka. Hasilnya dengan beberapa kali kunjungan susulan, kami
berjaya mengkristiankan mereka.. Paling berbaloi kami mengkristian remaja Islam, tambah berbaloi
dari kalangan intelek. Hasilnya kami dapat RM3,000 setiap seorang Islam yang dimurtadkan! Bayangkan
pendapatan saya ketika masih dialam Persekolahan. Sewaktu Tingkatan 3 saya dan beberapa rakan
mengambil m/pelajaran Agama Islam yang boleh dipilih dengan lukisan(betapa hinanya m/pelajaran ini
setanding dengan lukisan). Saya mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4 saya belajar di sekolah asrama
penuh. Saya terus ambil pelajaran Agama Islam.

Tujuan saya untuk tahu mengenai Islam dan memudahkan saya menyebarkan agama kristian. Saya
mempunyai beberapa soalan yang saya kira tidak mampu dihuraikan oleh orang Islam.

Pada suatu hari sewaktu tingkatan Enam bawah, saya bersemuka dengan Ustaz yang mengajar saya(saya
panggil cikgu). "cikgu saya ada beberapa soalan, tapi saya rasa tak sesuai dikelas ini, boleh ke
saya ke rumah cikgu..." Ustaz itu bersedia. Lalu saya bersama beberapa rakan ke rumah ustaz itu.

Saya katakan "cikgu saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atas nama Islam,agama cikgu dan bukan
atas nama Kristian,agama saya". saya
kemukakan beberapa persoalan, antaranya;-
- Mengapa orang Islam sembah Kaabah
-Sebenarnya semua agama sama sahaja. Nasrani, Yahudi, Kristian dan Islam adalah agama langit.
-Mengapa diakhir zaman, Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadi membebaskan kezaliman dan kekacauan
dan bukannya Nabi Muhammad.
-Mengapa dalam sejarah dan hingga kini orang Islam suka peperangan.
-Injil sekarang dikatakan diseleweng. Kalau begitu mana yang
asalnya.
Yang menghairankan ustaz ini dapat menjawab pertanyaan saya dan kawan-
kawan dengan begitu ilmiah. Saya dan kawan -kawan mati akal.

Kemudian saya dibebani dengan 3 persoalan yang tidak mampu saya menjawab secara tepat.

- Apakah boleh manusia(paderi) mengampunkan dosa manusia lain. -

Persoalan ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3 - konsep ketuhanan Jesus.

Saya mengatur pertemuan ustaz saya dengan beberapa orang paderi, kawan-kawan bapa saya. tetapi
mereka enggan. Lalu saya bawa ustaz itu
ke rumah saya dan bertemu bapa saya seorang ketua paderi. Ternyata bapa saya juga tidak mampu
menjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu.

Sebaik ustaz itu pulang, bapa saya memarahi saya kerana bawa 'orang malaya' datang ke rumah.

Sejak itu beberapa kali saya tidur rumah ustaz itu. Disamping mengulangkaji saya gemar berdialog
dengan ustaz itu. saya memerhatikan kehidupan ustaz tu, saya mengagumi cara hidupnya.

Suatu malam saya bermimpi didatangi 3 orang berjubah.. Seorang berjubah hitam membawa salib. Seorang
berjubah putih membawa bendera bertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang meminta saya
membuat pilihan.

Yang berjubah hitam dan berjubah putih saling menarik saya mengikuti mereka. Saya meronta-ronta.
Disamping itu saya dapati yang berjubah
hitam semakin tengelam dan yang berjubah putih semakin tinggi.. Sedang saya meronta-ronta, saya
terjaga.

Saya mendengar suara azan dan ustaz tadi berada ditepi saya dan berkata, "mengapa Johanis....awak
mengigau.... "

Saya pegang tangan ustaz itu, saya katakan,"Cikgu Islamkan saya........ .".Ustaz itu minta saya
bersabar untuk dia uruskan dengan pihak tertentu. Tidak lama selepas itu saya pun di Islamkan oleh
Ustaz itu.

Selesai pengIslaman saya, saya pulang ke rumah. Sampai di rumah, saya lihat pakaian saya bertabur
diluar rumah. Rupanya bapa saya telah tahu!

Sebaik melihat saya, bapa bergegas masuk dan keluar semula dengan mengacu senapang ke arah saya.
Tiba-tiba emak menerkam dan peluru senapang meletup keatas..

Saya segera meninggalkan rumah sehelai sepinggang. Tinggalkan keluarga saya. Tinggalkan sekolah.
Saya bersembunyi sekejap rumah ustaz sebelum saya dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung sebaik
habis kontrak mengajar di Sabah .

Saya diserahkan kepada PERKIM di Kuala Lumpur . Secara kebetulan rakan saya Naz ri,vokalis kumpulan
Raihan juga memeluk Islam, tetapi mengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2 lagu dalam album pertama kumpulan
Raihan adalah saduran lagu koir yang kami nyanyikan dalam gereja sewaktu di Sabah dulu..

6 tahun saya di PERKIM. Saya masuk pula Maahad Tahfiz. Alhamdulillah! Saya dapat sijil Al-Hafiz
selepas 3 tahun. Kemudian saya bekerja dengan Jabatan Agama Islam.. Saya banyak masuk kawasan di
Negeri Sembilan, Melaka dan Pahang.

Tak sampai setahun saya letak jawatan. Saya sedih kerana ramai pendakwah ini nak berdakwah pun
merungut duit over time. Saya rasa tiada keiklasan.. Biarlah saya jadi pendakwah bebas.

Saya ingin membilas dosa lalu. Saya telah ramai memurtadkan orang...kini saya mahu berjuang untuk
mengIslamkan seramai mungkin dengan Kualiti bukan Kuantiti saja!

Berbalik kisah keluarga saya. Selepas meninggalkan rumah dan belajar di PERKIM saya selalu telefon
ayah, emak dan adik beradik saya. Saya
katakan jangan bencikan saya. Saya sayang ayah. saya sayang emak. saya sayang adik beradik saya.
Ayah dan emak tetap ayah emak saya dunia dan akhirat.

Walaupun ayah menyambut dingin suara saya, saya hantarkan buku-buku yang sesuai menerangkan tentang
Islam.. 7 tahun saya telefon. 7 tahun saya hantar surat dan buku-buku. saya menangis kerana rindukan
ayah, emak dan adik beradik. Akhirnya, sewaktu saya di Maahad Tahfiz, bagaikan halilintar saya
mendapat berita...... .. Ayah saya menganut Agama Islam!

Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu. Saya menangis dan menangis. Saya ambil wuduk dan
sujud syukur. Air mata saya menjadi terlalu murah....saya terus menangis...saya pejamkan
mata...saya bayangkan ayah dihadapan... saya peluk erat tubuh ayah dan kami menangis bersama.....
...Ya Allah betapa agungnya kekuasaanMu. ...

Peristiwa yang saya alami sewaktu memeluk Islam turut dirasai oleh ayah saya. Dia dihalau dari
rumah yang diberi oleh pihak gereja.

Kini saya pendakwah bebas. Saya sedih melihat umat Islam hari ini berpecah. Kita berpecah kerana
kita meninggalkan Quran dan Sunnah Rasul. Kita ambil sebahagian dan kita tinggalkan sebahagian.

Kita ambil contoh pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kita cari jalan nak menentang
pelaksanaanya? Sepatutnya kita cari jalan supaya dapat dilaksanakan. Inilah sikap umat Islam.

Saya pernah berdialog dengan beberapa orang pensyarah universiti tentang isu Hudud & Qisas. Dia
boleh sergah saya, "You apa tahu.... Islampun baru setahun jagung......"

Saya sedih dengan sergahan pensyarah itu. Kalau ini sikap pendakwah... ....Saya tak akan masuk
Islam.. Tapi saya pilih Islam kerana saya tahu Apa itu Islam!!! Kerana itu saya ajak menghayati
Islam.

Saya kumpulkan semula kawan-kawan masa Kristian dulu. Saya berdialog tentang Islam. Saya kumpulkan
derma untuk tujuan dakwah ini, untuk
bergerak perlukan wang. Saya diancam oleh puak Kristian. saya juga diancam oleh umat Islam!!!

Apa tauliah awak , mana kebenaran Jabatan Agama, mana permit polis, sapa benarkan pungut derma dll.
Saya tak gentar berdialog dengan puak Kristian, kerana saya ada pengalaman tapi sukarnya bila Umat
Islam sendiri menyulitkan saya.

Marilah kita awasi dakyah Kristian. Satu usaha yang agak ketara ialah Di IPT. Pendakyah ini
mendekati kaum muslimah, pura-pura belajar Islam.......jatuh cinta...lalu dimurtadkan. ..purapura
....dimurtadkan.

Saya sudah pergi banyak IPT. Saya paling bimbang di Universiti Putra Malaysia (UPM) !!! Itulah
satu-satunya Universiti yang ada gereja. Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang
Islam!!!

Saya nak nasihatkan kalau ada saudara kita terminum 'Holly Water'.

Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City . Dijampi oleh paderi termasuk Pope John Paul yang jemput
Perdana Menteri kita dulu. KALAU
TERMINUM, cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 Qul 1x, dan Selawat. Ambil
sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi.

InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan. insyaAllah!! !

TOLONG FORWARDKAN!! !
Demi islam.....Demi agama yang tercinta...insyaAll ah...

HALALKAH REZEKI KITA.....???
BIARLAH 10 SEN HALAL DARIPADA BERIBU BERJUTA YANG HARAM!!!!!!!
KITA MAKAN....... BAGI ANAK - ANAK KITA MAKAN.......NAK SELAMAT DI
AKHIRAT ??? KITA KEKAL SELAMANYA DI SANA !!!
RENUNGKANLAH. ......... ..WASSALAM! !!

Labels:

NOT IN THE MOOD + STRESS

arini aku xtau asal aku bad mood...
aku rasa mcm ada yg x kena je ngan life aku...lg2 kwn aku sorg ni..aku rasa mcm dia tipu aku je dari dulu..aku hormat dia tp bila dia cite kat aku pasal life dia,, aku rasa lngsung x caya...something x kena..nak aku korek rasa hormat 2 ada lg tp rasa nak tau makin mendalam...ntah la aku rasa aku ni mcm senang kena tipu n kadang rasa dipergunakan...sabar jela..aku x ske gaduh2 pasal benda kecik..terus terang je n aku x kisah asalkan jgn tipu aku,,kadang2 aku dah lebih bersabar je tp aku ingat pesan uztaz aku..pape pun aku x nak berprasangka buruk kat kwn aku ni n aku akan try berprasangka baik walaupun hati aku berat nak ikut...ya Allah bantu la hambamu yg lemah ni...amin

Argh!!!!!tension giler..............

Labels:

Friday, August 28, 2009

kepeningan

tolong!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Argh!!!!!!!!!!!!!!!!!

Labels:

Thursday, August 27, 2009

TiReD BuT BeSt.......


aku,alias,khairul,pemandu sultan n syafiq

khairul,aku n alias

depan kereta sultan bmw 760 li..heheheh

atas motor polis..smart dowh motor dia


me n abg sufi

kak long 2..lama x jumpa dia..

org kuat ACR...presenting uncle syukri..hahaha

org2 kenamaan sampai..letih 2ggu dorg

sedang menanti ketibaan sultan da...

khemah VIP n kerabat diraja

khemah sultan da..

skali lg aku n ikhwan(org kuat JPP 2 hehehe)
so arini poli aku didatangi oleh sultan syarifuddin ank kepada sultan salahuddin..hehhe..so preparation dia mmg grand giler..bygkan la sultan datang mcm2 perubahan kat pusat islam 2...pas2 tempahan makn je aku agak2 la dlm RM20,000..mmg giler..hehehe..yela nak support student kat poli n kerabat2 dia..i2 baru majlis berbuka bersama dia je..heheh.actually this is the second tome aku jumpa dia secara live..first kat kuala kubu bharu...
......
arini kelas mcm biasa la tp wak2 time math 2 aku xtau knp aku ngantuk giler!!!smpai 2lisan kat buku nota aku dah jd mcm sign doktor..hahahaha..tersengguk2 aku nak tahan supaya x tido..hehehe..abis kelas sepatutnya pukul 5.15 tp lecturer bengkel xde so bleh aku siap awal ntuk ready for sultan coming..around 4 o'clock aku dah siap berbaju melayu blue black..actually kena pkai warna hitam,so dah xde aku sental la pinjam warna 2 janji ada black la ckit..hehehe..lepas asar kitorg kena ready, klau ikut jadual sultan should be arrive 5,30 p.m but u all know la klau org2 VIP ni janji..last2 6.30 baru dia smpai penat aku berdiri selama satu jam setngah..naik lenguh lutut aku..pape pun after dia sampai terus baca yasin n ready ntuk berbuka, aku n jPP kena kawal student,last2 aku n the geng dpt berbuka ngan air je coz kuih semua kena sental..aduh,lapar 2..kitorg kena mkn kuih lu pas maghrib baru makan nasi..so lepas maghrib je aku g sental nasi tomato..alhamdulillah kenyang..sebelum masuk isyak 2 aku n ikhwan sempat rembat ayam masak merah 2 satu polistren tp kitorg mintak kebenaran la..hehehehe..pas2 mm biasa solat isyak n tarawih after that moreh..aku mmg nak salam ngan sultan,ingat mula2 x dpt, pas2 aku cilok line dpt gak aku tunai hajat aku nak salam ngan sultan..hahaha.agak jahat ckit la aku time 2 janji dpt salam sultan,,puas aku..oh lupa plak..guest what????uncle syukri n kak long 2run poli aku..dpt gak aku jumpa dorg..kak long mula2 x kenal..pas2 aku tegur2 jela,nasib baik betul..dia dah la koperal JPA(jabatan pertahanan awam),takut gak nak tegur mula2 2..hehehe..mmg best la jumpa dorg 2....

Labels:

ArGhhh!!!!!!!

Argh!!!!!!
serabut otak aku..ari khamis iaitu arini,,sultan selangor nak dtg poli aku...best 2 best la..dpt berbuka dengan sultan tp part x best aku n jpp(jawatankuasa perwakilan pelajar) kena layan sultan da..waduh!!!dah la kena cari baju melayu hitam..aku dah la xde tp aku dpt la gak pinjam kat abg farid..warna dia blue black so aku belasah jela..janji nampak kehitaman 2..hahahah..tp ok la besok makan free,sental jela dah sultan nak blanja..'dia blanja ke???'hehehehe..

Labels:

Monday, August 24, 2009

KEHILANGAN...

hari sahabat aku telah kehilangan mak dia akibat kanser otak...sedih aku dgr..dia kehilangan seorg ibu 2...aku terpk mcmna la keadaan dia lepas ni..aku tau perit kehilangan insan yg tersyg lagi2 ibu...kesian kat dia..bila dpt tau je mak dia xde aku sebak dengar 2....
....
bagi kita semua ibu adalah org yg korg paling syg..tapi knp ramai anak2 sanggup derhaka pada ibu..ada yg marah,maki,pukul n sampai ada yg sanggup bunuh ibu dia sendiri...sedih aku tgk dunia skrg...ibu penat2 mengandungkan dia 9 bulan 10 hari..jaga dia sampai besar n sampai bleh berpk sendiri tp kenapa masih ada ank yg derhaka kat dunia ni???bodoh n bangang la klau anak 2 buat ibu sedih...INGAT SYURGA DIBAWAH TAPAK KAKI IBU...bila dah besar rasa hebat sgt la 2..ibu pun xnak jaga sampai hantar kat umah org tua..ingat ibu ske ke duk sana..dia lebih suka duduk ngan anak dia...
...
bila ibu dah xde kat dunia ni baru menyesal x sudah..time 2 x guna..nasi dah jadi bubur...menangis keluar air mata darah pun x guna..
.....
so nasihat aku..gembirakan la ibu n ayah korg selagi dorg masih hidup..dorg xnak pape balasan dari korg just nak tgk korg berjaya n jadi org berguna je..susah sgt ke??keluar rumah,salam dorg n cium tangan dorg serta mintak restu...i2 je jaminan hidup korg hidup kat dunia ni..klau x caya sudah...
...
pape pun kita sedekahkan al fatihah kepada mak firdaus ni..semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh dia...

AL FATIHAH........

Labels:

Sunday, August 23, 2009

ArSeNal RoCk!!!!



TO ARSENAL FAN....
ARSENAL WON 4-1 AGAINST PORTSMOUTH
HAHAHAHA..THEY WON...YAHOOOOOOOO!!!!!!

Labels:

Saturday, August 22, 2009

TeRsEnTuH

td aku baru balik dr semayang terawih..kat surau 2 lepas semayang terawih aku tgk ada beberapa org bdk2 ni mengaji alquran..aku terpk x ramai bdk2 mcm dorg baca quran apatah lg yg dewasa ni...ada masa ke dorg baca quran???Ada certain kwn2 aku sendiri x pandai baca quran..rugi x baca dari skrg..aku seru muslimin n muslimat blaja atau ajar la al quran sementara masih ada kesempatan ni...jgn menyesal bila dah x sempat blaja nnt..nasi sudah menjadi bubur..


mari kita mengaji....hehehehee

Labels:

Majlis ijazah.

smlm majlis ijazah asas bg budk2 baru yg nak masuk silat...so aku n da geng setting tmpt..penat la gak coz xde man power yg cukup..alhamdulillah berjalan lancar..aku grak lepas tarawih.rami la gak intake kali ni..tp nak ijazah dia perghh!!!lama 2..aku panggil majlis 2,majilis akad nikah...hehehe
dekat2 sama mcm akad nikah..hahahaha..abis majlis 2 pkul 12.30 pas2 nak kemas2 aku ablik pkul 2 gak..sampai2 aku solat sunat ckit pas2 tdo la..penat ma..hehehe..part yg best awek abg farid pun join...pe lg aku tibai kutuk2 dia..panas je dia ngan aku....hahahaha,pas2 dia antar awek dia balik kat hostel lg dasyat aku kutuk dia..hahaha..awek dia penakut la gak..papa pun lega semua dah setel n next week dah rilek dah...

Labels:

PeNat!!!!!!

fuh...mggu ni mggu stress dowh...mggu ni aku balik malam pkul 12..mggu ni aku kena manage persatuan aku..balik umah nak siapkan assignment plak..tdo x cukup la gak..tp alhamdulillah mggu dah lepas...lega rasanya...

Labels:

RaMadHaN Al MuBaRaK

kepada muslimin dan muslimat...
sy mengucapkan selamat berpuasa dan mendpat keberkatan dibulan ramadhan..pastikan puasa penuh ye bg yg lelaki n pempuan 2 kita paham2 je
hahahaha...so rebut la peluang ntuk dptkan keredhoan Allah..buat SOLAT2 SUNAT, baca AL QURAN N BERI SEDEKAH KEPADA GOLONGAN2 YG TIDAK MAMPU....anggap puasa ni sebagai bulan bg kita merasa mcmna org yg x dtp makn dan minum...so harap muslimin dan muslimat dpt mengimarahkan masjid2 dan ada azam nak wat 20 rakaat..hehehehe

Thursday, August 20, 2009

NyAmUK !!!!!

semalam aku bertarung ngan nyamuk
hahaha
huh...smlm punya payah aku nak tdo...selama 4 jam aku asyik tepuk nyamuk je..panih aku dibuatnya.tp yg puas aku dpt tepuk dlm lebih kurang 20 ekor la gak, asal tp tepuk aku celet dekat tilam aku, anis tilam aku penuh ngan darah aku..puas tp letih n betul2 ngantok...aku dpt tdo 2 jam je...last2 g kelas aku ngantok n pening kepala coz x cukup tdo..soalan quiz yg pn zetty bg kat aku pun aku x dpt jwb..frust aku...tp nak wat camne xde rezeki nak jwb... pape pun malm ni akan aku sembur seluruh umah aku ngan shieldtox hahaha..semoga aku tdo ngan tenteram...

Labels:

Sunday, August 16, 2009

TERSENTUH + SEDIH

huh...xtau nak start mcmna
korg mesti pelik sbb pe aku tersentuh n sedih...bukannya ada pape pun..just td aku tgk tv..ada satu channel ni dia wat cite n tajuk dia o'prah big give...klau korg tgk pun meti tersentuh punya..
k2 cite dia megisahkan peserta2 ni diberi 100,000 usd ntuk diabiskan dlm cara yg creative..so peserta2 ni masing cari org miskn,rumah2 anak yatim,golongan oku, n mcm2 lagi la...aku rasa seronok bila org miskin ni dpt pe yg dorg nak...aku rasa bertuah klau dpt sumbangkan...feel dia mmg best..
part sedih sbb aku pk n renung2 balik org2 kaya or bukan org kaya kita blanja duit ntuk kepentingan sendiri..kebanyakannya membazir beli brg2 yg not important contohnya beli baju sampai berpuluh2 ribu tp pakai sekali,,apa punya bengong dorg ni..sume ikut nafsu sendiri...nak sedekah seringgit pun kedekut...aku tgk org kaya2 luar negara sanggup tlg org miskin n sebagainya(mmg la x semua)..kita asyik duk perabis je duit 2 kat tmpat2 or barag2 yg x betul...cuba la pk sikit org2 kat sekeliling 2..mmg la dorg bekerja ntuk diri n family dorg tp sumbangan sebanyak rm50 pun x nak bagi..kadang2 aku tgk org miskin kat tepi jalan minta sedekah aku kesian tgk dorg...at least sumbangkan serinngit pun jadi la...mybe korg ingat aku 2lis ni aku hipokrit...insyallah klau Allah bg kekayaan atau kesenangan kat aku, aku akn blanjakan kpd jln Allah..aku x tipu korg bila korg derma kat org2 miskin or beri something kat dorg ni, korg akan tgk raut wajah dorg yg kegembiraan walaupun benda 2 kecik..i2 la benda yg paling bermakna bg dorg n korg akan dpt feeling kegembiraan..tp jgn la wat semata-mata nak menunjuk mmg x rasa la feeling 2,korg akan bertambah bongkak lagi...so aku seru sama2 kita bantu org2 miskin or oku..jgn malu2 or segan sbb ntuk kebaikan dorg n korg gak...ingat kita hidup x lama simpan duit bnyak2 pun x guna..derma lagi bagus, hrap korg sebar2kan kat membe2 ntuk beri harapan pada golongan yg susah ni..

Labels:

PeRaBoT bArU.......

hoohoho
akhirnya perabot baru tlah sampai, perubahan demi perubahan bg mencantikkan umah aku
hahaha...padahal yg kuar duit parent aku je...yg guna aku gak..yg sampai smlm meja makan(kaca n kerusi bewarna hijau), rak buku tp ntuk bilik kakak aku la n lastly perabot dapur...baru la x bersepah dapur 2..tp yg x best aku xde bilik lg..xpe lgpun aku selalu xde kat umah coz aku tggl kat asrama cuma sem ni je x dpt...sedih 2...xpe test sem ni rasa duk luar plak setelah 6 tahun setengah aku merasa duk asrama..hehehe

Labels:

Saturday, August 15, 2009

Hari lahir adk aku yg ke-11

hari birthday adk aku..SO HAPPY BIRTHDAY KEPADA AINUN SOFIEYA...
semoga panjang umur n murah rezeki....lupa plak dia tahun ni amik UPSR..so do the best n make ayah n ibu proud...

Labels:

Majlis Penerangan Dan Demonstrasi...the best..

yosh...
ari khamis 2 ada majlis penerangan n demonstrasi silat
aku n fairuz bertungkus lumus la nk siapkan surat n nak dptkan sign lecturer
dah la payah..pas2 satu2 masalh timbul...vip jemputan pun x ajak,cenderahati xde...waduh pening kepala aku....Allah nak tunjukkan jalan...ptg pkul 4,aku n fairuz dpt siapkan sume termasuk setting tmpt demo 2 kat pusat sukan..man power dah la x cukup...majlis 2 start malam around pkul 9.30
before that ada solat hajat n bacaan yasin sempena hari pahlawan..imam dia mmg wat aku terasa nak nangis bila dia baca doa yg klau korg dgr pun mesti nak nangis..lepas solat isyak aku bersiap nak pergi majlis 2..sepatutnya acap jadi MC tp dia xnak pulak...penat aku paksa dia last2 aku yg mengalah..yela majlis dah nak start tp dia x ready..aku la terpaksa ganti dia..boleh lak si fairuz g print text MC mesyuarat agong..aduh!!seerabut otak aku menjawab ngan abg nuar..alhamdulillah pengalaman jd MC aku ada...last2 aku sendiri oter text 2..hehehe..bila majlis start je aku baca la text,,boleh plak tunggang langgang..tp aku cover balik..hahaha..yg xleh blah bila fairuz baca doa..menggeletar kaki dia..dah la pelahan dia baca doa..aku yg duk kat belakang dia pun tergelak..hahahah...fairuz2..maklum la dia first time kat depan penonton...
bab yg boring bila org yg bagi penerangan 2 bg ucapan..mak aih lama siot aku menunggu..aku nk tgk demo 2..1 jam jugak la sebelum skuad demo masuk wat persembahan...bila skuad demo start je fuh best doh..aku tggu je masa nak masuk demo...tp tggu aku tamat la dulu xpe2 ckit je lg..heheeh..tgh2 wat demo ni awek abg farid mmg xleh blah..bila org wat demo bleh plak dia jadi takut lg tgk hero dia(abg farid) kena mati la plak...hahaha..apa skuad demo wat ckit2 tutup muka..mmg sah penakut..kah4...
pape pun around pkul 11 sume dah setel..alhamdulillah semua berjalan ngan lancar..risau la gak sbb aku ngn kamarul yg kena ambil alih organisasi kat poli 2...first time beb..pengalaman bagi aku..aku sure x ramai dpt merasa pengalaman mcm 2...heheh..sory gambar xde la sbb aku jd MC

Labels:

Tuesday, August 11, 2009

kelas silat..

td start kelas silat
setelah 2 bulan tgglkan kelas...mcm biasa la,manusia ni pelupa
abis aku lupa plak buah2 silat
alhamdulillah otak aku cepat ingat balik
heheheh
kepada rakan2 belajar la seni pertahankan diri ye....

Labels:

Monday, August 10, 2009

First Day Blaja..hehehe

hari ni punya story...
aku terpaksa mangkit awal coz nak g poli awal..yela takut jem 2
last2 aku sampai terlalu awal...rilek kat pusat islam n baca yasin..around pkul 7.40 aku g jbtn aku
....
aku ingat ada perhimpnan , last2 xde..bengang je aku dtg awl...tp xpe dpt jumpa membe2...
pkul 9 start my first class with puan zetty...dia masuk kelas ingat garang ,skali otak masuk air gak la..hehehehe.tp mulut laser gak 2..kutuk org je keja dia..hahaha..pas2 xde lecturer dah...boring plak aku dibuatnya..around pkul 3 aku chow balik umah...
...
2 je kot cite yg aku nak cite..mybe boring ckit..heheheh

Labels:

video SMK PUCHONG UTAMA

video video video video video video

Labels:

Sunday, August 9, 2009

SMK PUCHONG UTAMA...camp

me n abg wan
uncle syukri n abg wan
the dukun degawan indon mari..hahaha
aku,syazwan,kak lisa n abg aboy di makeoverkan
ni la aku selepas di makeoverkan...hahaha
dorg kena ckp 'we love u pokok,we want u so much'
buat bulatan dimana aku berdiri..hehehe
abg ijaltgh main game...chelsea fan 2
PRS SMK PUCHONG UTAMA


assalamualaikum...
setelah 3 hari diculik oleh ACR(alam cendana resources) untuk bercamping di bukit cerakah,akhirnya aku dilepaskan jugak pada..hahahaha
xdela, aku ikut kem smk puchong utama...kem PRS....k,la aku cite la pengalaman kat sana
......

First day camp...
mcm biasa la camp sek ni start hari jumaat, so aku sampai kat bukit cerakah 2 dalam pkul 3.15 la..aku lambat ckit coz setel hal kat poli dulu..(sebenarnya hal poli 2 abis awal,aku malas nak dtg awal sbb malas nak setting barang camp,hehehhee), tp bila aku sampai satu barang pun x setting lagi, hampeh betul...rosak plan aku.hahahah..tp xpe bdk2 prs ni x ramai 40 org je..so setting barang kejap je..tgh2 setting barang n dah start masak, dtg pulak bdk2 UITM, dorg kata dorg dah booking tmpt 2...mybe betul kot..so dgn hati yg berat aku n abg ijal bagi la tmpat 2 kat bdk2 UITM 2....dah la nak pindah barang satu hal,,rezeki bdk2 UITM rela nak tlg angkat, ringan beban kitorg..hehehehe..pas2 abg wan masak nasi ayam..fuh sedap siot walaupun ayam 2 beli kat tesco...hahahaha..tp yg laing kitorg masak la..around pkul 4 bdk2 PRS 2 sampai..so uncle syukri 2gas dia sebagai kem komanden bg penerang la pasal kem ni..aku malas nak jadi faci sbb penat la handle bdk2 tp jd urusetia lg best ramai kwn2 aku kat belakang 2..hahahah..beruk2 yg mengacau je..dlm pkul 5, bdk2 start pasang khemah..mcm2 ragam aku tgk,,ada yg x reti pasang,hahaha...dah abis tlg dorg pasang khemah, aku ingat nak g sembahyang asar la, tgh2 nak g surau bapak beruk 2 kejar aku,siot betul...terbantut aku nak g sembahyang kat surau..last2 aku sembahyang kat chalet je...so lps bdk sembahyang magrib, dorg makan pas2 sembahyang isyak then acara ice breaking la..hehehe..abg wan seperti biasa dengan lawaknya,mimik muka n gaya dia..sumpah korg tgk dia pun gelak..hahha..aku x ikut sgt coz nak setelkan minum malam bdk2....aku sempat iku chicken dance je...tp aku x kisah dah biasa buat pun...pas2 dorg tdo..lupa plak wak2 aku tgh lepak2 kat chalet ngan syazwan n uncle syukri, aku x perasan la kaki aku kena gigit pacat..lepas aku golek2 ckit pacat 2 tertanggal..pas2 uncle amik pacat 2 nak bg kat syazwan..menggelupur cuak dia..hahaha..nak pecah perut aku gelak tgk gelagat dia..hahahahah...wan2...

2nd day
aku kena bgn awal nak tlg abg wan masak..dah semangt ni sekali abg wan sampai lambat da..hahahah....so aku ikut dorg wat senaman pagi jap..dlm 10 minit senaman abg wan sampai..so cepat2 la aku n abg wan memasak untuk dorg...lepas dorg sarpan pagi, dorg g wat jungle tracking..sekali lagi aku x ikut..sedih 2..hahah..xdela aku dah puas jungle tracking kat bukit cerakah ni...so kerja aku menyiang ikan la sbb abg wan nak masak sweet sour..pergh!!! sedap 2 wa cakap lu..hahaha..klau korg mkn, jilat siot pinggan 2..hahaha...so dorg abis dlm pkul 11.30..ada bdk ni nama dia wong, dia kena gigit lintah..besar 2..aku rasa klau bdk pempuan yg kena mau menjerit, x pun pengsan jap...hahaha.tp mmg besar lintah 2..uncle syukri pe lg menyakat si syazwan la..berlari kaw2 sbb xnak kena ngan uncle...hahaha i2 pun uncle cite kat aku la..lepas 2 dorg makan tgh hari..ramai 2 puji masakan abg wan..kan aku dah kata,,sedap....hehehe..lepas sembahyang zohor dorg ada komunikasi berkesan..aku x ikut gak sbb nak setelkan mkn malam dorg..part yg x best..beruk2 2 dtg plak..jenuh aku nak menghalau..dah la dtg berkelompok..tp abg ijal baling mercun bola..lari sume beruk2 2..hahaha..lepas asar ada game explorace..aku paling ske game ni..ni la time aku nak pekenakan bdk2 2..hahaha.,ada 4 checkpoint..first abg aboy,2nd aku,3rd kak lisa n 4frt si syazwan...mcm2 faci2 lain bg denda kat dorg klau dorg nak tandatgn kitorg..hahaha..tp aku punya denda la dorg paling x ske..aku bg 2 denda,,first dorg kena wat bulatan panjang dari bangku kat mana aku berdiri n habis wat bulatan 2 pun kat aku..(tgk gambar la)..tension dorg ngan aku..hahaha..kena bukak tali kasut la,stokin la n mcm2 lg nak sambung wat bulatan..hahaha..kesian aku tgk dorg tp denda ttp denda...kejam dowh aku..2nd denda aku suruh dorg goyng pokok besar 2 sampai ada daun jatuh..hahaha..tp last group aku suh dorg ckp "we love u pokok,we want u so much"..hahahaha..tamat je game 2..sesi dorg balas dendam kat faci2 termasuk aku..kitorg kena make over dgn brg2 yg dorg amik...fuh aku kena makeup mcm pempuan..dah la sarung baju pempuan yg saiz s..aku saiz L..sendat la baju 2...nnt tgk gambar..aduh,,pas2 kena wat cat walk pulak...tp aku selamba je..kena la sporting ckit..hahahah,,happy giler..pa2 dorg mandi,solat maghrib,makan n solat isyak..mlm 2 dorg makan ayam masak kari...sedap gak 2..dah la kuah dia pekat...slurp!!!!!!! hahaha..next game kembara minda...hahaha..2gas aku jd pengacau la..aku wat2 record dorg punya geng..tgh2 record 2 aku tiup lilin dorg..pergh, dorg tension giler ngan aku..pas2 abg wan suh dorg culik aku n bwk kat abg wan..lupak lak,abg wan sebagai dukun degawan dlm stail indon plak kali ni..hahaha..pas2 aku kena ikat kat tiang 2..siot tol..hahahaha..ala kejap je kena ikat..pas abis game 2 dorg minum malam n acara kemuncak..jeng2...kembara malam..ya i2 dia,aku tgk mcm2 gaya bila dorg terkezut dgn syazwan sebagai an2 malam 2..hahahah..menangis,menjerit2,n pengsan pun ada,,,mmg xleh blah...pape pun aku puji dorg sbb berani walaupun dlm takut...habis dlm pkul 1.30..

3rd day..
hari last mcm biasa la,,dorg senaman,sarapan n kemas khemah masing2, pas2 dorg g berenang kat swimming pool...aku n abg wan memasak kat dpur..kitorg msak ayam kurma...dlm pkul 11,dorg start persembahan dorg...persembahan la paling malas aku nak tgk n nak join...hehehe..boring siot..around pkul 12 dorg mkn then pkul 12.40 sesi penyampaian hadiah..peserta lelaki terbaik disandang oleh tok batin..aku lupa plak nama dia..hahaha,n peserta perempuan terbaik disandang oleh syera..last but not least graoup terbaik disandang oleh group hang tuah..tahniah2...pas2 salam2 ngan dorg..ada yg nangis tp aku bnyk gelak je tgk dorg..hahaha.....kitorg escort dorg sampai kat bus..pas2 tata time

abis je acara last td kitorg pun packing n blah dlm pkul 2.15..sory la klau cite mcm karangan..hehehe..dah pengalaman 3 hari beb..tired but enjoy..so 2 je kot..da...
video

Labels:

Wednesday, August 5, 2009

SAHABAT2...MARI BERPUASA..

so esok puasa nisfu sya'ban
kepd yg boleh berpuasa
puasa la..pahala besar 2
amalkan yg sunat.....

Labels:

time daftar poli

ni hari ni punya cite
heheheh
daftar poli je tp benda yg merunsingkan aku ialah rumah sewa
dah la x dpt asrama
bengang betul aku,,klau pempuan senang giler...
dah la sewa dekat2 sana mahal...boleh gugur otak klau nak bayar,,
dah la kecik tp sewa mak aih almost rm1500
i2 sewa je
alhamdulillah rumah aku dekat ckit..ckit je x bnyk mana pun
tp minyak plak jadi masalah aku
ckp ckit benda pe yg xde masalah
hahahaha
so aku kena pk la sendiri

Labels:

Genting highland time


teringat kat seseorg
penat 2 mengayuh
ada hati tambahan..hahaha
terbang kebngongan

hahaha...
ni lagi satu cite aku
aku ngan x-sek tenik aku g genting
dah la lama x jumpa rindu siot
hahaha
...
bgn dah la awal2 pkul 5 pg 2
yela nak cepat
so aku bertolak dari umah pkul 6.15
so aku ingat sampai k.l sentral awal la
pergh!!!!!!!
jem 2
so sampai2 je kat sana ingat dah ready nak beli tiket
tiba2 abis la plak,kakak 2 ckp org dah booked
so kitorg g la kat beli tiket kat stesen pe pun aku x ingat
hehehe
lupa plak
nnt aku cari nama stesen 2
dpt la tiket pkul 10..
fuh lega aku
so bertolak kitorg nak ke sana...
it took about 45 minit nak sampai sana
so sampai kat sana ingat dah bleh main...kabus tebal la plak
nasib baik ada satu game roller coster ni bukak
ktorg pun tibai main
pagi2 dah memekak ngan jeritan ktorg..huhuh..best 2
pas2 game lain la bukak
aku n da geng belasah space shot..nak tercabut jantung aku
hahahah
tgh2 naik jerit terdiam la aku
sume game yg ktorg main kitorg jerit
hahaha
best 2....sapa yg kuar ngan aku conform bengong or giler kejap
hahahaha..
bangla n kakak jual doyaraki 2 pun giler layan ktorg
hahahaha
2 je kot..nnt aku cite yg lain plak

Labels:

WaTaNiAh

upacara pemakaian barrey
tabik hormat..hehehehe
mandi kat empangan(busuk gak..hahaha)
group HQ
break time(mkn makan askar 2...kenyang)
malam keinsafan..hahaha insaf la sgt
kat jugra,,time latihan menembak
ujian senjata..aku wat terbaik 2..hahaha
ujian tapisan
perajurit muda siri 4/2009
upacara permulaan kursus aku


assalamualaikum..
ni first start..xtau nak post pe
so aku nak cerita pengalaman aku masa aku rekrut
.......
aku start 17 jun n abis 17 julai, agak sbulan la gak aku xde
so first day a little bit boring,tp bila dah start letih gilerr..for 2 week kitorg training kawat..lenguh kaki dowh.salah sorg suma kena..hehehe.yg xleh blah masa kawat mcm2 kitorg mencarut sbb lama dowh kena angkat kaki pas2 pumping tgh2 panas..abis melecur tgn aku..membe2 yg lain siap ludah lagi nak bagi sejuk tp langsung x jadi..agak 15 minit gak kat tgh panas 2..dah la pkul 12 tepat kitorg wat 2..ada tangan yg sampai kembung sbb melecur..setiap pagi kitorg ada PT(physical training) la bg yg xtau..belari kat padang seksyen 16 2..lari pandang 3 round,pumping,camel backn mcm2 lagi la,yg paling aku x ske guling2 tuh..dah la jauh kena guling..first time kena guling pening aku dibuatnya..aduhh..rasa nak muntah, nasib baik aku tahan..hahahah.

so seminggu sebelum kitorg nak masuk hutan,kitorg isi pasir dalam beg n korg tau berat dia brapa kg??4kg siot...nak patah pinggang aku bwk first time..hehehe, setiap pagi lari bawak beg 2,pumping,lompat2 pas2 sit up..fuh senak perut aku...dlm mggu 2 gak ada kawat senjata,,fuh lenguh lengan n kaki aku...dah la tgh panas,senjata 2 panas...huh.letih betul..lepas zohor ada latihan senjata plak..ktorg blaja mcmna nak handle n cuci senjata,,kitorg pkai m16 je..hehehe..jurulatih yg ajar kelas kitorg otak blue giler siot..elok2 kitorg nak tetdo bleh bantai gelak2 plak..rosak iman aku..hahaha..so sab2 n ahad kitorg g jugra,latihan menembak kat sana,,pakai peluru hidup plak,,syok 2..hehehe tp yg x best time aku nak tembak pakai automatic bullet bleh stuck plak..rosak plan aku..mlm ktiorg tgk movie..

time kat hutan plak..(LADANG ELMINA) dekat2 dgn tmpat altantuya mati kena bom..
first day day bejalan dkt 7KM dgn beg berat 5kg+senjata...waduh...nak patah pinggang aku..dah la aku seksyen 1 so group aku gerak lu..aku n baidul jadi 2kang tebas pokok2 berduri..abis berdarah2 tgn aku dibuatnya..dah la naik bukit,2run bukit..serious klau org lain mau nak balik umah..lepas about almost 4 hour bejln,kitorg sampai tmpat rehat n benti makan,,kitorg masak stail askar..hehehe.best 2..lepas 2 sambung perjalanan sampai kat tmpat pangkalan kitorg..ktorg kena bersihkan kawasan,gali kubur sendiri(tmpat belindung la),pasang tali n mcm2 lagi..around pkul 6 baru siap..pkul 6.30 ada stand to(kena bersedia n tiada pergerakan salama sejam)..aku n baidul bukan stand to,,stand tido..hahahahah..penat bai..esoknya kitorg wat kawat tempur seksyen n kwat tempur platun..klau nak tau pap 2 masuk wataniah..klau aku terngkan x guna..hehehe..kitorg kat sana 5 hari ngan x mandi,,bau dia jgn cite la..hhahah..korg pun tau mcmna..tp pengalaman yg xleh lupa ada 3..first,kitorg kena pegang taik manusia,,sumpah dowh manusia mana yg berak kat si2 x reti nak timbus balik..pagi esok tau2 jurulatih jumpa..em..kena la setelkan pakai tgn..aku tgk membe2 mcm2 sumpah seranah kuar,,,nak tergelak aku..2nd lepas wat serng hendap 2 kitorg kena berus gigi beramai2,,2 berus gigi smua gosok(dah la berus gigi aku n sudin jadi mangsa..kumuh2 buang balik pas2 pas kat org sebelah..uih nak muntah aku dah la ulang balik kali kedua..dah la dekat 5 hari x gosok gigi tp aku gosok la tiap2 hari..hehehe..sumpah klau korg menangis nak gosok..x cukup ngan 2 kitorg kena minum air yg dicampur mcm2 makanan dgn serbuk2 teh kena campur..hahahah.minum buang balik dalam cawan 2..dah la ngan ludah2 org ada kat si2..3rd mandi kat empangan 2..selama 5 hari baru ari 2 ktorg mandi.hahahah..tp air empangan kotor n berbau jgk..serupa x mandi..hahaha.....last day kitorg kat sana kitorg wat serangan khemah musuh..so after serangan 2 kitorg ada upacara penutup pemakaian barrey..bapak smart dowh..hahahah..pas2 kemas2 n balik la(balik kem je)hehehe

so mggu last kat ktorg kat kem..ktorg kena wat malam akrab(jamuan perpisahan la)
ktorg punya makan..........fuh selera 2..ktorg wat makanan gabungan eastern n western n daging kambing bbq..sumpah dowh aku rasa nak bunuh je aku punya leftenan kolonel..dah la india n vegetarian plak 2..tp mlm akrab 2 nak suh ktorg wat mcm dia mkn plak...mlm 2 aku n nadia jadi MC..ktorg pnya event sume gempak2..hehhe..bila tetamu dah balik time kitorg plak berpesta...dah la kena paksa joget tp aku cabut lari..penat dowh..hahaha

i2 la ckit sbenyak cite aku masuk rekrut wataniah...penat ada,maki hamun ada,,hahaha,but semua 2 wat ktorg timba ilmu n pengalaman yg x dpt nak cari kat mana2...bila pikir2 balik aku sendiri gelak mcm org giler..hehehe..tp i2 xtivity kitorg x abis mcm 2,kitorg ada latihan lanjutan,tahunan n tempatan,,dpt elaun 2 masuk la gak..so aku sarankan pegi la bagi nak rasa..
so i2 je kot cite aku nnt aku update yg lain...baru nak start.. heheheh

Labels: